BLOG

Készüljünk fel a fűtésszezonra és készítsük fel kandallónkat is a használatra

Látványkandalló.com
2023.08.23 10:00
Készüljünk fel a fűtésszezonra és készítsük fel kandallónkat is a használatra

Az őszi és téli hónapok beköszöntével egyre fontosabbá válik otthonunk melegének biztosítása. A kandalló használata nem csak a hangulatot fokozza, de hatékony és energiatakarékos fűtési lehetőséget is nyújthat. Ahhoz azonban, hogy gondtalanul élvezhessük ezt az élményt, fontos előkészületeket végeznünk a fűtésszezon előtt. Ebben a blogbejegyzésben megosztjuk veletek, hogyan kell felkészíteni kandallónkat a hideg időre, és milyen előkészületek szükségesek a rendszeres használat előtt.

1. Tisztítás és Karbantartás

Az első lépés a kandalló felkészítésében a tisztítás és karbantartás. A nyári hónapok alatt por, hamu és egyéb szennyeződések gyűlhetnek fel a kandallóban.

  • Először is, ürítsük ki az üszkös maradványokat és a hamut a hamuzsákba vagy egy kerti komposztba.
  • Ezután alaposan tisztítsuk meg a kandalló belső részeit, például a tűztér és a kémény üregét. A tűztér takarításban a hamuporszívók lesznek segítségünkre, ezekkel ugyanis teljes mértékben eltávolíthatóak a hamu, korom és egyéb a tűzelőanyag után maradt szennyeződések. A koromtalanításban ezen felül remek segítség lehet a koromtalíntó koncentrátum illetve kéménytisztító hasáb, mely eltávolítja a kéményben és egyéb helyeken lerakódott kormot, üszköt.
  • Ha a kémény és a kandalló égésterének tisztításával megvagyunk kályhafénypor segítségével a kandallónk külső részét is újá varázsolhatjuk.
  • Kandallónk üveg felületeiről sem szabad megfeledkezni, enyhe szennyeződés esetén a hamu is segíthet a tisztításban. A komolyabb szennyeződéshez kandallóüveg tisztítószert használjon. Vigyázzon, hogy a tisztítószer ne érintkezzen az alkatrészekkel, erre tökéletes eszköz lehet az üvegtisztító folyadék illetve hab, vagy aktív hab a makacsabb foltok eltávolítására. A kandallóüveget csak kihűlt állapotban tisztítsa!
  • Hőálló festék segítségével pedig eltántethetjük a kandalló illetve a füstcső felületén keletkezett karcokat, sérüléseket.
  • Szükség esetén hívjunk szakembert a kéményellenőrzéshez és -tisztításhoz, hogy biztosak lehessünk a megfelelő működésben és a biztonságos fűtésben. A kémény ellenőrzése és karbantartása évente a katasztrófavédelmi szakhatóság kötelezettsége. Ha az éves vizsgálat valamilyen okból elmaradt, kérjék a szakhatóság ügyfélszolgálatának segítségét. A szakember a kémény ellenőrzése során vizsgálja a kéménycső átjárhatóságát, a kémény belső falán lévő lerakódásokat, valamint a koromzsákban lévő szennyeződéseket. A tisztítónyílás kinyitásával eltávolítják a benne lévő szennyeződést. A szennyeződés minősége és mennyisége alapján következtetni lehet a tüzelőanyag és az égési folyamatok minőségére.

- Kis mennyiségű, finom hamut találva a koromzsákban, azt mutathatja, hogy a tüzelőanyag száraz és jó minőségű.

- Nagy mennyiségű faszénre emlékeztető (5-10 mm-es szemcsenagyságú) szennyeződés esetén probléma lehet jelen.

Ilyenkor hagyja abba a megszokott tüzelőanyag használatát, és mindenképpen kérjen szakember segítségét! Ha Ön tisztította meg a kémény koromzsákját, tartsa meg egy kis adagot, hogy az éves kötelező kéményellenőrzés során megmutathassa a kéményseprőnek.

A füstcső tisztítása szintén fontos a kandalló karbantartásában. Ezt a feladatot évente célszerű elvégezni. Jobb, ha ezt egy szakember végzi el. A tisztítást a füstcső tisztítónyílásán keresztül végezhetik el, egy speciális, a füstcső átmérőjével megegyező kefével. Nem minden kandallónál van ilyen tisztító nyílás. Ebben az esetben a kefét a kandallón belül vezethetik a füstcsőbe és tisztíthatják meg azt.

Évente legalább egyszer ellenőrizze és tisztítsa meg a külső levegő bevezető csatorna külső falán lévő rácsát. Ha fali vagy nyílászáróba épített légbevezető van, időnként ellenőrizze annak működőképességét és tisztaságát is. A nagyobb tisztítási munkákat érdemes szakemberre bízni, és ezeknél a munkáknál akár a kandalló tűzterét is szétszerelhetik.

A fűtési szezon során rendszeresen végezzen el egyéb felhasználói karbantartási munkákat:

  • Tartsa tisztán a hamuládát, mivel egyes kandallóknál a tele hamuláda akadályozhatja az égési levegő áramlását.
  • A kandallóüveget csak kihűlt állapotban tisztítsa. Enyhe szennyeződés esetén a hamu is segíthet a tisztításban. A komolyabb szennyeződéshez kandallóüveg tisztítószert használjon. Vigyázzon, hogy a tisztítószer ne érintkezzen az alkatrészekkel.
  • A kandalló tűzterének külső részeit is csak kihűlt állapotban tisztítsa. Használjon semleges kémhatású tisztítószert, ami nem károsítja a festett fém felületeket.

2. Ellenőrzés és Javítás

A kandalló működésének és biztonságának érdekében fontos ellenőrizni az összes alkatrészt és a kiegészítőket. Ellenőrizzük a tűztér ajtaját és zsanérjait, a gyújtópontot, valamint a légbevezető és légkivezető rendszert. Amennyiben bármilyen sérülést, problémát vagy elhasználódást észlelünk, haladéktalanul hívjunk szakembert, hogy elvégezze a szükséges javításokat.

3. Szükséges Kellékek Beszerzése

A kandalló használatához szükségünk lehet néhány alapvető kellékre. Ellenőrizzük, hogy van-e elegendő tűzifa raktározva, és szükség esetén szerezzünk be minőségi fát a hatékony égéshez.

  • Ha már megvan a tökéletes tüzelőanyag, gondoskodnunk kell a megfelelő begyújtásról is, mellyel nem csak időt spórolunk meg, de biztonságosabbá tudjuk tenni a tűzzel való foglallatoskodást.
  • Érdemes beszerezni egy tűzifa tárolóeszközt is, hogy a fát szárazon és rendezetten tudjuk tárolni.
  • Tisztítókészlet beszerzésével mindig a rendelkezésünkre fog állni a megfelelő és szükséges eszköz, mellyel folyamatosan karban tudjuk tartani a kandallónkat égés közben és mikor már elaludt a tűz. Egy jó kandallókészlet elengedhetetlen a fűtésszezonra való felkészüléshez. A kandallólapát, kefe, fogó és lapát segítségével könnyedén tarthatjuk rendben a tűzteret, és az esetleges hamu eltávolításához is hasznosak lehetnek. Ne feledjük, hogy a kandalló használata tüzet jelent, ezért fontos az alapvető tűzbiztonsági szabályok betartása: tartózkodjunk a kandallótól égő gyertyákkal vagy bármilyen gyúlékony anyaggal.
  • Hogy megakadályozzuk a kandallónk alatti parkettát, burkolatot érdemes lemez illetve üveg kandalló alátétet vásárolnunk. Több méretben, színben és formában is elérhetőek, hogy a számunkra és kandallónk számára a legmegfelelőbbet tudjuk alkalmazni.

5. Fűtési Technikák és Hatékonyság

A kandalló használatának hatékonyságához és a megfelelő hőmérséklet kialakításához érdemes megismerni néhány alapvető fűtési technikát. A lassú égés segít elkerülni az energiaveszteséget, így a fával is takarékosabban gazdálkodhatunk. Használjunk olyan tűzifát, amely megfelel a kandallónk méretének és típusának.

Összegzés

A kandalló használata az őszi és téli hónapokban kellemes és otthonos hangulatot teremthet. Azonban a fűtésszezon előtt fontos gondoskodni a kandalló tisztításáról, karbantartásáról és az alapvető biztonsági intézkedések betartásáról. Ellenőrizzük az összes alkatrészt, szerezzük be a szükséges kellékeket, és ismerkedjünk meg a hatékony fűtési technikákkal. Így nemcsak meleg és kényelmes otthonunk lesz, de biztonságosan és energiatakarékosan élvezhetjük a kandalló használatát a hideg időszakban.

 

Látványkandalló.com csapata