BLOG

A BIG GREEN EGG

Látványkandalló.com
2023.03.15 19:00
A BIG GREEN EGG

Az utóbbi években a grillételek készítése egyre népszerűbbé vált az otthoni szakácsok és a profi szakácsok körében is. Egyre többen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel egyszerre tudnak ízletes, egészséges és változatos ételeket készíteni, miközben a szabadban élvezhetik az ételek elkészítésének élményét. A Big Green Egg egy kiváló lehetőséget nyújt, hiszen ez a különleges grill nem csak a hagyományos sütés-főzési módokat kínálja, hanem számos más lehetőséget is rejt magában. Az ételek elkészítésének számos módját teszi lehetővé, valamint kiváló minőségű anyagai és kivitelezése miatt hosszú élettartammal is rendelkezik. Emellett az Egg designja is nagyon vonzó, amely különösen jól mutat az otthoni udvaron, teraszon vagy kertben. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a Big Green Egg-et és előnyeit a hagyományos grillhez vagy sütőhöz képest.

A Big Green Egg egy kerámia grillsütő, melyet az 1970-es években kezdtek el gyártani az Egyesült Államokban. Ahhoz viszont, hogy teljesen megértsük a Big Green Egg ötletének eredetét, vissza kell tekintenünk több száz évvel az időben. A fatüzeléses agyag kemencéket már több mint 3000 éve használták Kelet-Ázsiában. Itt fedezték fel a Big Green Egg ősét a japánok, akik hazavitték, megszerették és fejlesztették tovább, ezeknek a kerek agyag kemencéknek az elnevezése is: kamado ("sütő" vagy "szív"). Az előző században Japánban állomásozó amerikai katonák felfedezték, hogy milyen ízletes és szaftos ételeket lehet készíteni a kamado kemencékben. Amikor hazatértek, sokan hoztak magukkal suvenir-ként kamado kemencéket, hogy otthon is élvezhessék ezeket az egyedi ízeket!

A Big Green Egg 1974-ben nyitotta meg kapuit Atlantában, Georgia állam fővárosában (USA). Az alapító Ed Fisher lehetővé tette, hogy bárki Amerikában beszerezhesse a kamado sütőt. A kezdetekben a cég japán és kínai kamadókat importált, de később felismerték, hogy a modern tudásunkat, gyártási technológiákat és innovatív alapanyagokat felhasználva tovább lehet fejleszteni ezt a több ezer éves sütőt.

A kamado nem egy szokványos barbecue sütő. A Big Green Egg egy több részből álló kerámia edény, melynek teteje és alja levegőzáróak. Az ovális, tojás alakja és a légáramlás szabályozásának lehetősége teszi különlegessé. A kerámia kamadók előnye az anyagukban rejlik, ami egyszerre szigetel és visszaveri a hőt. Az anyagot részben a NASA által fejlesztették ki, és a Mexikóban történő gyártási folyamat a legszigorúbb minőségi előírásoknak felel meg, ezáltal kiváló minőségű termék jön létre. Sütés közben fontos a kupola bezárása minden forgatás és mozdulat után, függetlenül a sütési technikától. Amint a kupola lezárul, a kamado alakja miatt beindul a hőáramlás, és mivel csak kis mennyiségű levegő tud távozni, a hő kering az étel körül, hasonlóan egy faszenes légkeringetős sütőhöz.

Az edény hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek és hőmérséklet-ingadozásoknak. A kupola lezárásával minimalizálható, hogy a hő szökjön el és biztosítható, hogy a kerámia barbecue sütőnk állandóan a kívánt hőmérsékleten maradjon. Így a sütési folyamat könnyen kontrollálható, kerámia anyag segítségével a sütő hőmérséklete stabilan tartja az általunk beállított hőfokot, így bármilyen ételek elkészítésére alkalmas, akár lassú füstölésre, sütésre, akár a gyors grillezésre szeretnénk használni.

A Big Green Egg több típusban is kaphatóak, melyek között találhatóak kisebb és nagyobb méretűek, valamint különböző kiegészítőkkel is felszerelhetőek, mint például az állványok, asztalok, belső kiegészítők, huzatok és a megfelelő faszenek.

Méretei és azok legfontosabb tulajdonságai:

  • Mini, ha nincs sok helyed, de szeretnéd élvezni a grillezés adta örömöket, valamint elvinni azt másokhoz is
  • MiniMax, a Mini nagytestvére, hiszen méretben ugyan olyan kompakt és hordozható, de rendlelkezik a nagyok minden tuéajdonáságval
  • Small, még mindig a kompakt kategóriába tartozik, de már nagyobb sütőfelülettel, kisebb 4-6 fős társaságot is ki tudunk vele szolgálni
  • Medium, a small nagytestvére, amivel már nagyobb családunkat is meg tudjuk vendégelni, ami 6-8 főt jelent
  • Large, a legnépszerűbb méret, hiszen már elég nagy baráti társaságot, kb 10 főt is ki tud szoláglni, kis helyigénnyel, és a belső kiegészítőkkel
  • XLarge, első ránézésre nem sokban különbozik a Large-tól, de a nagyobb sütőfelólettel már 16+ főre is képesek lehetünk megfőzni
  • 2XLarge, a piacon elérhető legnagyobb kamado sütő, ebben már egyben is megsüthetjük hatalmas és kedvenc húsainkat

Az összetétel, gyártási folyamat és az utánozhatatlan kerámia együttesen teszik lehetővé, hogy a Big Green Egg a legtartósabb kültéri sütők közé tartozzon, melynek várható élettartama meghaladja bármely hasonló termékét. Az EGG akár 100 000 alkalommal is felmelegíthető minőségromlás nélkül, ami azt jelenti, hogy egyetlen EGG akár életed végéig is kitart, így mindig egészséges ételeket süthetsz és a legjobb ízeket hozhatod ki az ételekből.

A Big Green Egg nem csak egy egyszerű grillsütő, hanem a grillezés, sütés, párolás, pirítás és füstölés mellett képes lassú tűzön, alacsony hőmérsékleten órákig sütni különböző húsokat, így természetesen BBQ sütőként is használható. A kerámia convEGGtor segítségével egyszerűen átalakíthatod a Big Green Egget kemencévé vagy smokerré. A sütőkő használatával pedig a legfinomabb kenyereket és pizzákat sütöd, melyek tökéletes ropogós tésztával rendelkeznek. A Big Green Egg számtalan lehetőséget rejt magában: engedd szabadjára a fantáziádat és kísérletezz bátran!

A szenvedély nélkül nehéz előre jutni az életben. Célunk, hogy minél több embert inspiráljon és lehetővé tegye mindenki számára, hogy élvezzék a természet tiszta és őszinte ízeit. Az EGG-ben a lassú tűzön való sütés egy csodálatos élmény, legyen szó húsról, halról vagy zöldségről, melyek az összehasonlíthatatlan és karakterisztikus ízükkel egészítik ki azt.

Az EGG lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben süssünk, legyen az farkasordító hideg vagy igazán nagy forróság. Elkészíthetünk egy szaftos hátszínt, egy gyönyörű egész halat sókéregben, pirított rákokat vagy egy jó kis sűrű pörköltet. Ha ma nem eszel húst, készíthetsz sajttal töltött paprikát, sült cékla levest vagy egy bruschetta caprese-t a változatosság kedvéért!

A Big Green Egg azoknak ajánlott, akik szeretik a grillételeket és különleges ízeket szeretnének varázsolni az ételeikhez. Emellett azoknak is ideális, akik szabadban szeretnének főzni, és fontos számukra az egészséges ételek készítése is. A Big Green Egg a kertekben és teraszokon is remekül mutat, így esztétikai szempontból is előnyös lehet.

Az evés nagyon is emocionális esemény, és imádni fogod, amikor elkészítheted a kedvenc receptjeidet vagy akár új ételeket barátaidnak. Élvezd ki az ilyen pillanatokat, és kóstold meg a legfinomabb falatokat, amelyeket valaha kóstoltál. A Big Green Egg lehetővé teszi, hogy körbevedd magadat szeretteiddel, barátaiddal és mindazokkal, akik fontosak számodra, hogy közösen élvezzétek az életet és a felejthetetlen pillanatokat.

 

Látványkandalló.com csapata